Innlegg

2019 – WILLIAM NYGAARD D.Y.

Gunnar Sønstebys Pris for 2019 er tildelt William Nygaard d.y. Nygaard får prisen for sitt langvarige og uredde arbeid for ytringsfriheten, og det frie ord sin plass i et demokratisk samfunn.

I oktober 2018 var det 25 år siden Aschehougs forlagssjef William Nygaard ble utsatt for et livstruende attentat. Ingen er i dag i tvil om at det var utgivelsen av Salman Rushdies roman «Sataniske vers» som var motivet for handlingen. Til tross for dødsdommen Irans åndelige leder, Ayatollah Khomeini, hadde utstedt mot alle som bidro til at romanen ble spredt, nølte ikke William Nygaard med å utgi boken. Hans prinsippfaste holdning for ytringsfriheten holdt på å koste ham livet den skjebnesvangre dagen i 1993.

Skuddene som rammet William Nygaard var et angrep på våre grunnleggende samfunnsverdier. Attentatet var med andre ord et angrep på oss alle, men det var Nygaard personlig som ble rammet, og som måtte kjempe seg tilbake til livet.

Til tross for de alvorlige skadene fiendene påførte ham, har han de siste 25 årene utrettelig stått på barrikadene for ytringsfrihetens rolle. Derfor er han også å regne som et forbilde og en stor forkjemper for vårt demokratiske samfunns grunnleggende verdier. Med dette er han også en verdig mottager av prisen som bærer frihetskjemperen Gunnar Sønstebys navn.

Nygaard er tidligere forlagssjef og administrerende direktør i forlaget H. Aschehoug & Co. A/S.

Fra 2013 er han styreleder i Norsk PEN. Han har vært styremedlem i Aschehoug-konsernets hel- og delvis eide datterselskaper. Nygaard også vært styremedlem i Visjoner Teater og det samiske forlaget Davvi Girji. Fra 10. juni 2010til juni 2014 var han styreleder i NRK. Selv etter attentatforsøket i 1993 arbeidet Nygaard aktivt og nidkjært for å fremme retten til det frie ord. I dette ligger også kjernen til demokratiet og den friheten samfunnet vårt er bygget på.

Del dette innlegget