Innlegg

Beveget Jens Stoltenberg mottok Sønstebyprisen!

Foran en fullsatt fanehall med forsvarsministeren og en rekke dignitærer fra den politiske, militære og kulturelle eliten blant publikum, fikk Jens Stoltenberg overrakt det synlige beviset på Sønstebyprisen 2023.

Stoltenberg fikk overrakt prisen av styrets leder Harald Sunde. Foto:Sønstebyfondet/ Sturlason

Det var en beveget generalsekretær som ble hyllet gjennom den timeslange seremonien, der både taler og musikalske innslag gjorde dette til en verdig og høytidelig seanse.

Hovedpersonen selv holdt en takketale som tok publikum gjennom hans forhold til krigshistorien, og frem til dagens høyaktuelle situasjon i Ukraina. Han poengterte at vi nok en gang ser et demokratisk land i Europa kjempe for å bevare sin frihet og eksistens mot en brutal og hensynsløs angriper.  

Sjelden har vel diktet «Du må ikke sove!» av Arnulf Øverland, truffet publikum så til de grader som da Lise Fjelstad fremførte det under seremonien. Også «Vidda» av Ole Edvard Antonsen, fremført av ham selv ble et innslag som de tilstedeværende vil ta med seg lenge.

Stoltenbergs takketale er her gjengitt i sin helhet:

Kjære alle sammen,

Tusen takk for Sønsteby-prisen og for de hyggelige ordene.

For meg er dette først og fremst en anerkjennelse av Nato, og ikke minst av de tusener kvinner og menn i uniform, som alltid er på vakt.

Gunnar Sønsteby var Norges høyest dekorerte krigshelt.

For sin ledelse av motstandsarbeidet her i Oslo under andre verdenskrig.

For sin personlighet og sitt mot. Gjennom fem krigsår kjempet Gunnar Sønsteby for friheten. Da freden var vunnet, brukte han resten av sitt liv på å bidra til at vi aldri mer skulle oppleve krig.

Han reiste rundt og inspirerte mennesker over hele landet.

Lavmælt og ydmykt fortalte han til tilhørere om kuppet mot Norges Bank, aksjonen mot flylageret på Bjølsen og sprengningen av Kongsberg Våpenfabrikk. Budskapet hans var enkelt: Vi må aldri ta fred for gitt.

Gunnar Sønsteby vokste opp i mellomkrigstiden.

Han var den første som fortalte meg at de som vokste opp da, trodde at de vokste opp i en etterkrigstid. Første verdenskrig var jo krigen som skulle gjøre slutt på alle kriger.

«The war to end all wars», og troen på «fred i vår tid» sto sterkt. Fordi første verdenskrig hadde vært så grusom, så ødeleggende, at ingen kunne forestille seg at noe lignende kunne skje igjen. Likevel skjedde det igjen. Bare enda mere grusomt.

Etterkrigstid ble mellomkrigstid, forklarte Gunnar Sønsteby.

Nå er vår fred truet igjen. Det er krig i Europa. President Putin valgte å angripe et fritt og demokratisk land. Det ukrainske folket utsettes for enorme lidelser. De er under konstant angrep.

Vi må støtte Ukraina.

Slik Nato og Nato-land har gjort siden 2014, og slik enda flere gjør nå, også Norge, det er bra. Vi må hindre at krigen sprer seg til en storkrig på vårt kontinent.

Det er derfor NATO har utplassert flere styrker, økt beredskapen, og bruker mer penger på forsvar nå enn før. Ikke for å provosere fram en konflikt. Men for å forhindre krig, og trygge freden. 

Gunnar Sønsteby forsto bedre enn de fleste at for å få til det, trenger vi et sterkt forsvar og en troverdig forsvarsallianse.

Han hadde helt rett.

To verdenskriger og den kalde krigen har lært oss at vår sikkerhet er avhengig av at Nord-Amerika og Europa står sammen. Det er nok å gå til krigskirkegårdene i Normandie i Frankrike og Flandern i Belgia for å forstå alvoret i dette budskapet.

Jeg har vært der.Hvor tusenvis av amerikanske og kanadiske soldater hviler i europeisk jord.

Krigen i Ukraina minner oss igjen om hvor viktig samarbeidet over Atlanterhavet er for vår sikkerhet. Det gir også Amerika noe ingen andre stormakter har.

Venner og allierte i NATO. Det styrker også USAs sikkerhet. Sammen er vi trygge.

I en usikker tid er det enda viktigere at vi har solide internasjonale institusjoner.

NATO, EU og FN er alle resultater av annen verdenskrig. Etablert for å bygge en verdensorden der det ikke er den sterkestes rett, men lov og rett som gjelder. Der konflikter løses ved forhandlingsbordet, ikke på slagmarken.

Gunnar Sønsteby risikerte livet for friheten og demokratiet. 

Slik tusener gjør i Ukraina i dag, og slik våre soldater er villige til å gjøre når det kreves. Slik blir krigshelter fredshelter. Slik at vår etterkrigstid aldri blir en ny mellomkrigstid.

Tusen takk for prisen.

Statuetten er «Mannen på sykkelen» er det synlige beviset på Sønstebyprisen. Foto: Sønstebyfondet /Sturlason