Innlegg

Sverre (95) og Sverre (97) fikk deltagermedaljen 75 år etter.

Deretter fikk Torås fort støtte fra Sønstebyfondet.

Sverre Simonsen og Sverre Ruud ble hedret for deltakelsen i 2. verdenskrig.

Begge var medlemmer av den militære motstandsorganisasjonen Milorg som skulle danne en undergrunnshær som skulle bistå ved frigjøringen av Norge. 

– Vi var heldige. Vi ble aldri oppdaget. Og det var mange tyskere på Tjøme, sier Ruud.

I 1945 var begge med og tok over Torås fort fra tyskerne. 75 år etter ble de hedret på akkurat samme sted med en deltakermedalje og en verdig og høytidelig seremoni.

Sverre Simonsen (95) og Sverre Ruud (97) fikk endelig sine deltakermedaljer for innsatsen i Milorg under 2. verdenskrig. Foto: Emira Holmøy

Da medaljeoverrekkelsen til de andre milorg-karene fant sted etter krigen, var Simonsen på hvalfangst og Ruud tjenestegjorde i den lette bataljon i Nord-Norge.

– Norge takker deg for din innsats i frihetskampen, sa oberst Asbjørn Lysgård til begge helter før han festet medaljene på de to heltene.

– Det er stort det, sier Simonsen i en kommentar

John Toresen fra Interessegruppen for Torås fort, ledet denne verdige markeringen i strålende solskinn og med norske flagg høyt til værs. 

– Vi på Torås fort er veldig stolte av å kunne arrangere denne utdelingen. Dere har vært en stor inspirasjon og betyr veldig mye for oss frivillige her på fortet, sa Toresen. 

Stortingsrepresentant Karsten Eidem Løvaas (H) takket veteranene på vegne av Stortinget.

– Jeg vi gi en ektefølt og dyp takk på vegen av Stortinget. 93 prosent av befolkningen i Norge er født etter 1940. Tidsvitnene er få, men desto viktigere er det å minnes historien. Jeg tror mange i dag tar freden for gitt, friheten for gitt og det rolige samfunnet vi har for gitt. Og det må vi aldri gjøre, sa Løvaas under seremonien.

Også Færder-ordfører Jon Sanness Andersen mener det er viktig at historien blir fortalt og ikke glemt.

Færder-ordfører Jon Sanness Andersen t.v. takket veteranene for deres innsats. Det gjordet også Stortingsrepresentant Karsten Eidem Løvaas som takket på vegne av hele Stortinget. Foto: Emira Holmøy

Det var Jan Thomas Låhne i Toråsspelet som sørget for at medaljene ble tildelt. 

– Jeg var sikker på at de hadde medaljen. Da jeg fikk vite at det ikke var tilfelle, følte jeg at jeg må gjøre noe med det umiddelbart. Dette fortjener de gutta, sier Låhne.

Han tok saken opp med oberst Lysgård som anbefalte å sende en innstilling til Forsvarsdepartementet som da senere godkjente at Simonsen og Ruud skulle få medaljen. 

Barnebarnet Kjersti Ruud Husum er glad på bestefarens vegne.

– Han er veldig glad og takknemlig for dette. Det er stor stas, sier hun. 

Hun forteller at hun først i voksen alder, fikk vite at bestefaren var medlem av Milorg.

– Det har vært så hemmelig alt. Jeg tror det sitter i ryggmargen hans at det skulle være hemmelig, sier Husum.

Etter utdelingen ble Toråsspelet og Interessegruppen for Torås fort overrakt en støttegave på kr 50.000,- fra Sønstebyfondet ved styrets leder Asbjørn Lysgård.

Del dette innlegget